logo icon

Allt om hur länkbygge fungerar

Att ha många och starka länkar som pekar mot din webbsida är mycket fördelaktigt inom SEO. I den här artikeln berättar vi bland annat varför så är fallet, samt hur vi kan hjälpa dig med ditt länkbygge.

logo icon

Vad är länkbygge?

Länkbyggande, som kallas för link building på engelska, är en process med mål att få andra webbsidor att länka mot din webbsida. Sökmotorer betraktar nämligen en länk som går till din webbsida som en rankingsignal, som i sin tur får din webbsida att bli mer synlig i sökmotorerna.

En länk till din webbsida fungerar alltså som en röst, som berättar att din webbsida är att lita på samt att materialet är intressant och relevant. Det är därför viktigt att dina artiklar är informativa och i förlängningen lockande för personer att länka till.

3 ytterligare fördelar med att bygga länkar

Som vi nämnde ovan är den huvudsakliga anledningen till att du ska bygga länkar att dina artiklar ska synas högre upp i sökmotorernas resultatsidor. Men det finns även fler fördelar med att ägna sig åt länkbyggande, vilket vi förtydligar nedan.

1. Du knyter kontakter med andra bloggare

En stor fördel med att ägna sig åt länkbyggande och outreach är att du bygger kontakter med företag och bloggare inom din nisch. När du kontaktar en webmaster och ber om en länk är det vanligt att ni båda håller kontakten och hjälper varandra över tid.

2. Din webbsida får mer trafik

När en besökare klickar på en länk som pekar mot din webbsida blir denne också slussad till din webbsida. Du får alltså betydligt fler besökare om många, och i synnerhet välbesökta webbsidor väljer att länka till dig. Om besökarna är intresserade av dina artiklar kan de dessutom välja att konvertera.

Läs mer: Så fungerar konverteringsoptimering.

3. Du stärker ditt varumärke med länkbygge

Att bygga länkar är ett utmärkt sätt att bli en auktoritet inom sin nisch. Om du exempelvis skulle skriva en väl faktaunderbyggd och unik artikel är det vanligt att branschkollegor ser dig som en auktoritet inom nischen. Om så blir fallet får du i regel även fler länkar som pekar mot din artikel, och i förlängningen din webbsida.

Se till att alltid skapa värde

När du driver en webbsida är det viktigt att du skapar artiklar och blogginlägg som besökaren faktiskt vill läsa och har nytta av. Med välskrivna SEO-texter ökar möjligheterna för att besökare med egna webbsidor faktiskt väljer att länka till din webbsida.

Tips: Du kan beställa prispressade SEO-texter av oss.

Är det bra att köpa länkar?

Ja, det är bra att köpa länkar. Detta då du på så sätt gör din webbsida mer synlig i sökmotorer såsom Google och Bing. Värt att lägga märke till är att du bör skaffa inlänkar från webbsidor som är relevanta inom din nisch för att länkarna ska ha mest effekt.

Utöver det ska länkarna som pekar mot din webbsida komma från andra webbsidor som får in mycket trafik, samt webbsidor som själva har en ren länkprofil.

Exempel: Googles algoritm fungerar lite som ”mun till min marknadsföring”. Säger 3 av dina kompisar att du borde testa en specifik restaurang, så är sannolikheten ganska stor att du kommer att gå dit.  Det samma gäller Googles algoritm, pekar 3 relevanta länkar in till din hemsida så kommer Google förmodligen att favorisera din hemsida i sökresultatet.

Vad är en ren länkprofil?

När du främst har relevanta länkar från webbsidor med gott rykte är din länkprofil att klassas som ren. En smutsig länkprofil har i sin tur många länkar från exempelvis länkkataloger eller sidor av låg kvalitet, utan såväl webbtrafik som relevanta länkar som pekar mot dem.

Tumregeln säger i detta fall; kan du skaffa länken på egen hand (tex. genom att fylla i ett formulär), då är det en dålig/smutsig länk det handlar om.

Ostriching SEO Byrå

Vi hjälper dig köpa länkar av hög kvalitet

Vi hjälper våra kunder med att bygga relevanta länkar från bra webbsidor som får mycket trafik. Vi kan hjälpa dig köpa länkar från över 40 000 bloggar och hemsidor runt om i världen, så oavsett behov kan vi hitta länkmöjligheter till dig och dina webbsidor.

Vi kan även hjälpa dig med att bygga upp länkar i andra marknader, så din webbsida blir mer synlig i andra länder. Det kallas för internationell SEO, och vi är experter inom även det området.

logo icon

Vill du köpa länkar? Vi återkommer inom 48h!

Ostriching logo

Svar på vanligt ställda frågor

 • Hur gör jag för att skapa en länk?
  köpa länkar
  Bildtext. Så ser länkknappen ut i WordPress klassiska gränssnitt.

  Du skapar en länk genom att klicka på länkikonen i det publiceringssystem du arbetar i. Om du använder dig av WordPress är länkikonen väl synlig strax över den kolumn du skriver i. Även på andra publiceringssystem såsom Joomla är det enkelt att skapa en länk som pekar mot en annan sida.

 • Vad är en https-länk?

  En https-länk är en länk som är skyddad med hjälp av https-protokollet. Det är en bra idé att länka ut till andra sidor med hjälp av https-protokollet såsom https://lisasstekpannor.se. Det gör i regel ingenting om du länkar ut med http som prefix, men det är samtidigt best practice att använda https.

  Anledningen till att det ofta inte gör någonting att du länkar ut med http-prefixet är att i princip alla webbsidor automatiskt dirigerar om http-trafik till https-trafik. Att det stämmer märker du själv genom att skriva http://aftonbladet.se i adressfältet, som i sin tur automatiskt dirigeras om till https://aftonbladet.se när du besöker den nyhetswebbsidan.